مهمترین عامل در پرورش ماهی سردآبی شرایط منبع آبی است که قصد داریم با آن نسبت به به اجرای طرح اقدام نماییم.

در یک جمله ساده میتوان درباره پرورش ماهی گفت :
تمامی مبنای فعالیت در اجرای طرح های پرورش ماهی قزل آلا بر مبنای میزان آبی است که یک مجری باید به صورت ممتد و جاری در اختیار داشته باشد.
وقتی در مورد آب صحبت می کنیم منظور هم کمیت است و هم کیفیت آن. گاهی در یک طرح پرورش قزل آلا میزان آب کمی در اختیار داریم اما این آب از کیفیت بالایی برخوردار است و یا در جایی دیگر آب با کمیت بالا در اختیار داریم اما از کیفیت قابل قبولی برخوردار نمی باشد .

به طور کلی …
میزان آبی که در اختیار یک مزرعه پرورش قزل آلا قرار خواهد گرفت ، میزان تولید پیش بینی شده یک طرح را مشخص می نماید.
بدون شک هر قدر آب از حیث کیفی مطلوبتر باشد و به شرایط استانداردی که برای حیات ماهی نیاز است نزدیکتر باشد میتوان با آب کمتر به تولید بیشتری رسید.

با توجه به حساسیت پرورش ماهیان سردابی و مخصوصا ماهی قزل آلای رنگین کمان به شرایط محیطی، لازم است تا با برخی از مهمترین پارامترهای موثر در پروش این گونه آشنا شد.
کیفیت آب از جمله عوامل بسیار مهمی است که لازم است تا از نظر خصوصیات فیزیک و شیمیایی برای پرورش مناسب باشد و به طور مداوم مورد بررسی قرارگیرد.
بدین منظور در مطلب حاضر سعی گردیدهاست تا عمده ترین ویژگی های فیزیک و شیمی آب معرفی و تا حد امکان در رابطه با این موارد بحث گردد.
مهمترین موارد مطرح شده در این مطلب شامل موارد زیر می گردد:
- درجه حرارت مناسب برای پرورش قزل آلا
- اکسیژن محلول مناسب برای پرورش قزل الا
- PH یا اسیدیته مناسب برای پرورش قزل آلا
- شوری مناسب برای ماهی
- کدورت در پرورش قزل الا
- قلیائیت در پرورش ماهی
- سختی آب برای پرورش ماهی
- دی اکسید کربن در ماهی
- ترکیبات نیتروژن دار در ماهی
- فلزات سنگین ئر ماهی
- سموم در ماهی
درجه حرارت مناسب برای پرورش ماهی
- به طور یقین درجه حرارت یکی از مهمترین عوامل کیفی آب است وحتی اغراق نیست اگر آن را را به عنوان مهم ترین عامل در پرورش قزل آلا دانست.
- از آنجایی که ماهی موجودی خونسرد است و شدت فعالیت های زیستی آن به دمای آب بستگی دارد بنابراین چنان چه درجه حرارت در محدوده مناسب به برای ماهیان سردابی نباشد نمی توان به احداث مراکز تکثیر و مزارع پرورش اقدام کرد.
- دامنه ی دمایی قابل تحمل برای ماهی قزل آلای رنگی نکمان بین ۴ تا ۲۲ درجه سانتیگراد میباشد. این بدان معناست که ماهی توانایی زندهماندن در این دامنه ی دمایی را دارد ولی دمای بهینه برای پرورش این گونه ۱ز ۱۲ تا ۱۶ درجه سانتیگراد متغیراست و بیشترین بازدهی در این دامنه دمایی ایجاد میشود.
اکسیژن محلول
آبی که برای پرورش قزل آلا استفاده میشود بایستی بالای ۹۰% اشباعیت را داشته باشد وقتی آب وارد مزرعه می شود زمانی که استخر ها به صورت متوالی وپشت سر هم باشددر استخرهای بعدی درصد اشباعیت از ۹۰% کاهش می یابد.
درنتیجه بایستی تراکم ماهی کاهش یابد. حداقل اکسیژن محلول در اب برای قزل آلا mg/l۵ است وبهترین میزان آن mg/l ۷ است.
اخیراًتوسط محققین نشان داده شده است که بهترین میزان اکسیژن محلول در آب برای ماهی قزل آلا بین ۱۰ تا ۱۱ میلی گرم در لیتر است وناراحتی در ماهی از موقعیکه این میزان به۷تا۸ mg/l کاهش یابد شروع می شود

از آب به عنوان فرمانده اصلی طرح های پرورش ماهی قزل آلا یاد میکنند.